Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

16:00 27.02.2007

Podľa britského premiéra Tonyho Blaira Irán robí veľkú chybu, ak odmieta zastaviť svoj jadrový program obohacovania uránu. Blair sa odmietol vyjadriť k prípadným vojenským odvetným opatreniam. povedal, že želaním ľudí je politické a diplomatické riešenie.



Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. Európa by mohla podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.



Poľský premiér Jaroslaw Kaczyński povedal, že v najbližších týždňoch by sa malo začať rokovanie s Američanmi o umiestnení časti protiraketovej základne v krajine. Uviedol, že rozhovory sú už pripravené; či existujú nejaké sporné body, nie je známe.



Združenie riadiacich letovej prevádzky ukončilo dnes štrajk a o 14:00 už letoví dispečeri nastúpili do práce. Naďalej však zostávajú v štrajkovej pohotovosti, pokým sa nesplnia ich bezpečnostné požiadavky, ktoré na dnešnom rokovaní prisľúbilo zabezpečiť Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií.



Vládny Smer premiéra Roberta Fica dnes spustil verejnú diskusiu o návrhu novely Zákonníka práce. Návrh má hlavne zvýšiť práva zamestnancov. Predlohu budú môcť ľudia pripomienkovať do 20. marca.



Výstavba podchodov a nástupísk na železničnej stanici Poprad - Tatry, nebude poslednou investíciou Železníc Slovenskej republiky v Poprade. Poprad bude jednou z prvých staníc, kde vyskúšajú pilotný projekt revitalizácie železničných staníc. Železnice chcú v spolupráci s mestom a podnikateľmi oživiť staničné budovy a priniesť tam hlavne služby, ktoré tam chýbajú. Pribudnúť by mali reštaurácie a obchody.



Obecné zastupiteľstvo v Betlanovciach dnes ako posledný bod odsúhlasí otvorený list premiérovi, v ktorom ho chcú predstavitelia obcí Hrabušice, Betlanovce a Spišský Štvrtok upozorniť na nespokojnosť s výstavbou nájomných bytov pre Rómov z osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves. Týchto troch obcí sa podľa starostu Hrabušíc výstavba nových nájomných bytov najviac dotýka.



euro 34,46 amer dolár 26,10 brit libra 51,13


HOKEJ: Štvrťfinále play off extraligy - 2. zápasy:
Košice - Skalica (17.00) - stav série 1:0
Zvolen - Nitra (17.00) - stav série 0:1


***********


V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách 10 až 15 m/s.