Friday, February 23, 2007

23.2. 16.00 katarína plavčanová
Správy rádia RTI si od dnešného dňa bude môcť prečítať ktokoľvek na svete. Každú hodinu bude spravodajský tím publikovať svoje spravodajské bloky na internete. 24-hodinový prístup k správam získate na stránke
rtispravy.blogspot.com

Británia vyšle dodatočných tisíc vojakov na posilnenie svojho kontingentu v Afganistane. Očakáva sa, že minister obrany v poslancov oboznámi s podrobnosťami nasadenia ďalších jednotiek. Tento krok by nasledoval v čase kratšom ako týždeň po tom, ako Tony Blair oznámil, že Británia z Iraku v nadchádzajúcich mesiacoch stiahne približne 1600 vojakov.

Vládna kríza v Taliansku pravdepodobne speje ku skorému rozuzleniu. Koaliční partneri premiéra Romana Prodiho mu dnes prisľúbili podporu pri druhom pokuse o zostavenie vlády. Prodi podal demisiu v stredu, dôvodom boli nezhody s radikálne ľavicovými frakciami jeho vládnej koalície o smerovaní zahraničnej politiky.

Rakúska polícia rozložila medzinárodný drogový gang. Skupina s prepojením na Srbsko a Bosnu operovala v okolí mesta Salzburg. Tvrdými drogami zásobovala aj 12-ročné deti. Polícia zadržala 21 podozrivých. V Rakúsku predali drogy v hodnote do 1 a pol milióna eur.

Dvadsaťšesť ľudí prišlo o život pri požiari, ku ktorému došlo dnes ráno v domove dôchodcov na západe Lotyšska. Pred zrútením strechy sa záchranárom podarilo z horiacej budovy evakuovať niekoľko desiatok ľudí. Ide o bývalé historické sídlo, ktoré prerobili na domov dôchodcov. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa.

Predstavitelia amerického Pentagonu navštívia Ukrajinu, aby tam vysvetlili plány spojené s umiestnením častí obranného protiraketového systému v Poľsku a Česku. Dnes o tom informoval ukrajinský minister obrany Anatolij Grycenko agentúre Interfax. Návštevu očakávajú podľa predstaviteľa ukrajinského ministerstva obrany v období nasledujúcich dvoch týždňov.

V nedeľu sa vráti na Slovensko 95 vojakov z poslednej, siedmej rotácie, ktorí pôsobili v Iraku od septembra minulého roka. V krajine by malo naďalej pôsobiť šesť dôstojníkov v misii Iracká sloboda a päť vo výcvikovej misii NATO.


Všetky vyšetrenia vzoriek vody zo Slovenského raja, kde anonym avizoval vyliatie ortuti, boli negatívne. Zložky civilnej ochrany ukončili prieskum a monitoring potoka Veľká Biela voda a jeho prítokov. Krízový štáb rozhodol o ponechaní špeciálneho režimu prevádzky na úpravni vody pri Veľkej Bielej vode ešte ďalšie tri dni.

Polícii sa zatiaľ nepodarilo vypátrať pisateľa anonymu, ktorý sa vyhrážal sa vyliatím ďalšej ortute do miestnych vodných zdrojov. Podľa pisateľa to mala byť reakcia na pokračovanie výstavby nájomných bytov pre Rómov medzi obcami Hrabušice a Spišský Štvrtok.

Slovenské bežecké lyžovanie sa dočkalo nečakaného úspechu. Siedme miesto dua Procházková, Garajovou v tímšprinte je druhý najlepší výsledok slovenských lyžiarok na MS v ére samostatného štátu.

Jediný slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach na MS v japonskom Sappore Martin Mesík obsadil v dnešnej kvalifikácii na veľkom mostíkupostupové 43. miesto a prebojoval sa tak do zajtrajšej hlavnej súťaže.Namerali mu 113 metrov. Najlepšie si počínal skúsený 29-ročný Poliak Adam Malysz, ktorý doletel na značku 139,5 m

HOKEJ: 54. kolo Slovnaft extraligy:
Martin - Slovan
Liptovský Mikuláš - Poprad
Zvolen - Košice
Trenčín - Žilina
Nitra - Skalica
*******************************
NOC: Jasno až polojasno.
Najnižšia teplota -4 až -8, v dolinách a kotlinách miestami okolo -10 st.
Slabý premenlivý vietor.
Zajtra jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st. Slabý premenlivý, neskor juzny vietor 2 az 5 m/s