Monday, February 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.2. 14:00 Príjemné popoludnie

Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu dnes rozhodol, že masakra takmer 8000 bosnianskych moslimov v Srebrenici v roku 1995 bola genocídou. Súdny dvor zatiaľ neurčil, či je za genocídu zodpovedné Srbsko ako národ. Súd musí tiež ešte rozhodnúť, či malo Srbsko úmysel úplne alebo čiastočne vyvraždiť bosniansku moslimskú populáciu. Súd zároveň vyhlásil, že zabíjanie počas vojny v rokoch 1992 až 1995 v ostatných častiach Bosny a Hercegoviny nepredstavuje genocídu. Čierna Hora, ktorá minulý rok vystúpila zo zväzku so Srbskom, už nie je súčasťou prípadu a že "právnu identitu" bývalej Juhoslávie prevzalo len Srbsko. Čierna Hora však podľa súdu nesie spoluzodpovednosť za skutky spáchané vo vojne.

Najvyšší diplomati zo 6-tich kľúčových krajín sa stretli v Londýne, aby prediskutovali ďalší postup voči Iránu kvôli súhlasu s požiadavkou ukončiť jeho nukleárny program. USA, Francúzsko a Veľká Británia chcú ešte vyostriť sankcie, Rusjko a Čína, ktorí majú vlastné energetické a strategické záujmy v Iráne, nie sú za zvyšovanie sankcií. K rozhovorom v Londýne dochádza v čase nárastu napätia okolo Teheránu. Irán včera vyslal do vesmíru svoju prvú raketu. Západná tlač prináša informácie, že Spojené štáty údajne pripravujú plán intenzívneho bombardovania Iránu.

Európska komisia vydala ďalší eurobarometer, ktorý sa realizoval od polovice novembra do polovice decembra minulého roka. Obyvatelia európskej 25-ky sú podľa prieskumu viac spokojní ako nespokojní s bývaním, zdravím, šťastím, prácou, zdravotníctvom cestovateľskými a nákupnými možnosťami. Viac európanov je nespokojných s dôchodkami. 97% Dánov je šťastných. Za nimi nasledujú Holanďania, Belgičania, Íri a Švédi. 77% Slovákov odpovedal na otázku či sú šťastní, kladne.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril znepokojenie v súvislosti s úvahami o možnom vojenskom zásahu Spojených štátov proti Iránu. O možnosti útoku na Irán špekulujú s odvolaním sa na vojenské zdroje americké médiá a nevylúčili ho ani viacerí vysokopostavení americkí predstavitelia, naposledy viceprezident Dick Cheney.

Al-Kájda plánovala útok na britského premiéra Tonyho Blaira. Malo k nemu dôjsť pred očami kráľovnej, počas osláv jej zlatého jubilea v Londýne. AKo uviedol súčasný éf londýnskej polície, Blair napriek ohrozeniu nechcel rezignovať z účasti na oslavách.

Azerbajdžan požaduje vysvetlenie od Iránu, ktorého helikoptéry narušili vzdušný priestor tejto ázijskej krajiny. Uviedol to v pondelok šéf Štátnej pohraničnej služby Elchin Kulijev. Iránske helikoptéry podľa jeho slov narušili azerbajdžanský vzdušný priestor viackrát , keď sprevádzali iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda počas jeho návštevy v severnom Iráne vo štvrtok minulý týždeň.

Európska únia hľadá nové spôsoby dotovania Palestínčanov vrátane podpory rozvojových projektov. Uviedla to komisárka Európskej únie pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová, ktorá návštevou Egypta odštartovala dnes štvordňové blízkovýchodné turné. Neskôr tento týždeň sa Waldnerová stretne i s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Spoločnosť Samsung by sa mala rozhodnúť o umiestnení svojej približne 16-miliardovej investície do konca marca. Podľa medializovaných informácií sa juhokórejský výrobca elektroniky rozhoduje o umiestnení investície medzi Slovenskom a Maďarskom. Samsung má v Európe dva závody, jeden v Galante a menší závod v Maďarsku. Na Slovensku investoval v rokoch 2002 až 2006 sumu vyše 130 mil. eur a zamestnal viac ako 3 tisíc pracovníkov.

Najvyšší súd dnes potvrdil rozsudok Špeciálneho súdu pre primátora Veľkého Medera Samuela Lojkoviča, odsúdeného za korupciu. Ten si podľa rozsudku musí odsedieť 32 mesiacov v prvej nápravnovýchovnej skupine. NS SR zároveň potvrdil aj peňažný trest vo výške 300 000 korún. Rozsudok je právoplatný v plnom rozsahu.

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostáva uzavretý. Letoví dispečeri pokračujú v štrajku. Štátny podnik Letové prevádzkové služby prichádza na poplatkoch za presmerované prelety o 2 milióny korún denne. Ak štrajkujúci letoví dispečeri nenastúpia do utorka 8:00 do práce, budú čeliť žalobe proti zákonnosti štrajku. Na dnešnom brífingu to oznámil minister dopravy Ľubomír Vážny.

Od dnešného dňa do nedele, 11. marca, bude vylúčená osobná železničná doprava v úseku Poprad Tatry - Studený Potok. Všetky vlaky v tomto úseku nahradí autobusová doprava.

Hokejová legenda, brankár Irbe skončil v slovenskej hokejovej extralige neslávne. Potom, čo sa nestal jednotkou brankárov v Nitre, odišiel na vlastnú žiadosť.

Po štyroch odchytaných zápasoch v rade ostane slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák v dnešnom dôležitom stretnutí s Torontom len na striedačke Montrealu. Tréner Canadiens oznámil, že šancu v bránke dostane proti Torontu Švajčiar David Aebischer.

***************************************

V noci a zajtra bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky,od cca 700 m snehové zrážky. Nočné teploty do -3, denné 3 stupne. Fúkať by mal juhozápadný až západný vietor 2 až 5 m/s, v stredných polohách severozápadný až západný 6 až 11 m/s.