Friday, February 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

23.2. 17.30
* Správy rádia RTI si od dnešného dňa bude môcť prečítať ktokoľvek na svete
* Severná kórea opäť súhlasí so 6- strannými rozhovormi
* Británia vyšle dodatočných tisíc vojakov do Afganistanu
* Vládna kríza v Taliansku pravdepodobne speje ku skorému rozuzleniu
* V nedeľu sa vráti na Slovensko 95 vojakov z poslednej rotácie, ktorí pôsobili v Iraku
* Slovenské bežecké lyžovanie sa dočkalo nečakaného úspechu


Dobrý večer
Správy rádia RTI si od dnešného dňa bude môcť prečítať ktokoľvek na svete. Každú hodinu bude spravodajský tím publikovať svoje spravodajské bloky na internete. 24-hodinový prístup k správam získate na stránke rtispravy.blogspot.com

Eric Wiltsher, riaditeľ rádia, hovorí: Náš novinársky tím strávil veľa času prípravou tohto nového Blogu a ja im ďakujem za ich odvedenú prácu. Zároveň schvaľujem, že sa chytili výzvy novej Digitálnej dekády.“


Šéf agentúry pre atomovú energiu Muhammad el Baradei bol pozvaný do Severnej Kórei. Pôjde zrejme o prediskutovanie sporného severok=orejského jadrového programu. Severná Kórea súhlasí s návratom k 6 stranným rozhovorom o jej odzbrojení.

Na severe Grécka sa v piatok vykoľajil nákladný vlak vezúci obrnené vozidlá pre grécku armádu, uviedli predstavitelia železnice. Zatiaľ sa nevie, čo spôsobilo incident, pri ktorom sa vykoľajila lokomotíva a štyri vozne. Pri havárii utrpel ľahké poranenia rušňovodič a doprava na železnici je v oblasti zablokovaná.

Británia vyšle dodatočných tisíc vojakov na posilnenie svojho kontingentu v Afganistane. Očakáva sa, že minister obrany v poslancov oboznámi s podrobnosťami nasadenia ďalších jednotiek. Tento krok by nasledoval v čase kratšom ako týždeň po tom, ako Tony Blair oznámil, že Británia z Iraku v nadchádzajúcich mesiacoch stiahne približne 1600 vojakov.

Rakúska polícia rozložila medzinárodný drogový gang. Skupina s prepojením na Srbsko a Bosnu operovala v okolí mesta Salzburg. Tvrdými drogami zásobovala aj 12-ročné deti. Polícia zadržala 21 podozrivých. V Rakúsku predali drogy v hodnote do 1 a pol milióna eur.


Dvadsaťšesť ľudí prišlo o život pri požiari, ku ktorému došlo dnes ráno v domove dôchodcov na západe Lotyšska. Pred zrútením strechy sa záchranárom podarilo z horiacej budovy evakuovať niekoľko desiatok ľudí. Ide o bývalé historické sídlo, ktoré prerobili na domov dôchodcov. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa.

Krajiny, kt. chcú zakázať používanie kontajnerových bômb na celom svete sú blízko k dohode. Kontajnerové bomby sa po zhodení vo vzduchu otvoria a uvoľnia stovky náloží. Jednotlivé častice sú ešte roky po nasadení nebezpečné, napríklad pre hrajúce sa deti alebo ľudí pracujúcich na poliach. "Počas vojen v Iraku a Kosove žiadna zbraň nezabila toľko ľudí ako práve tieto bomby.


V nedeľu sa vráti na Slovensko 95 vojakov z poslednej, siedmej rotácie, ktorí pôsobili v Iraku od septembra minulého roka. V krajine by malo naďalej pôsobiť šesť dôstojníkov v misii Iracká sloboda a päť vo výcvikovej misii NATO.

Aj dnes pokračoval časovo neobmedzený štrajk slovenských letových dispečerov, Chcú dosiahnuť dodržiavanie pravidiel bezpečnosti letovej prevádzky, zlepšenia pracovných podmienok, ako aj odvolania riaditeľa štátneho podniku Letové prevádzkové služby Romana Bíra. Podľa hovorcu dispečerov Pavla Bugára, "štrajk bude pokračovať až do splnenia všetkých požiadaviek". V dôsledku štrajku sú značne obmedzené medzinárodné prelety nad územím Slovenska s ich presmerovaním cez okolité štáty. Pravidelné prílety a odlety na slovenských letiskách sú zatiaľ zabezpečované podľa letových plánov.

Všetky vyšetrenia vzoriek vody zo Slovenského raja, kde anonym avizoval vyliatie ortuti, boli negatívne. Zložky civilnej ochrany ukončili prieskum a monitoring potoka Veľká Biela voda a jeho prítokov. Krízový štáb rozhodol o ponechaní špeciálneho režimu prevádzky na úpravni vody pri Veľkej Bielej vode ešte ďalšie tri dni.

Polícii sa zatiaľ nepodarilo vypátrať pisateľa anonymu, ktorý sa vyhrážal sa vyliatím ďalšej ortute do miestnych vodných zdrojov. Podľa pisateľa to mala byť reakcia na pokračovanie výstavby nájomných bytov pre Rómov medzi obcami Hrabušice a Spišský Štvrtok.

Najvyšší súd predĺžil väzbu podnikateľovi Jozefovi Majskému, ktorý pred Špeciálnym súdom čelí obžalobe z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností. Súd poslal podnikateľa do väzby na konci novembra minulého roka.

Minulý rok navštívil Aquacity v Poprade takmer 1 mil. návštevníkov. Okrem Slovákov, sú to najmä Poliaci a Česi. Po zavedení pravidelnej leteckej linky medzi Popradom a Londýnom v decembri 2005 sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách vo väčšom počte objavujú aj turisti z Veľkej Británie a západnejEurópy. Neustále rozširovanie aquaparkových a hotelových služieb sa odráža aj na zvyšovaní počtu zamestnancov. Informuje riaditeľ spoločnosti Michal Brejčák



Euro bude v pondelok podľa NBS stáť

ŠPORT
Slovenské bežecké lyžovanie sa dočkalo nečakaného úspechu. Siedme miesto dua Procházková, Garajovou v tímšprinte je druhý najlepší výsledok slovenských lyžiarok na MS v ére samostatného štátu.


Lepšie sa umiestnila iba Alžbeta Havrančíková, keď v roku 1993 vo švédskom Falune v pretekoch na 30 km voľnou technikou obsadila 5. priečku. Dvojica mladých slovenských lyžiarok prekvapila už v semifinále. Alena Procházková sa v prvej rozjazde objavovala dokonca na čele, do cieľa prišla na tretej pozícii.

Jediný slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach na MS v japonskom Sappore Martin Mesík obsadil v dnešnej kvalifikácii na veľkom mostíkupostupové 43. miesto a prebojoval sa tak do zajtrajšej hlavnej súťaže.Namerali mu 113 metrov. Najlepšie si počínal skúsený 29-ročný Poliak Adam Malysz, ktorý doletel na značku 139,5 m