Friday, February 23, 2007

11:00 Denisa Kováčiková Šerfelová

Vysokopostavení diplomati stálych členov Bezpečnostnej radyOSN a Nemecka sa v pondelok stretnú v Londýne, aby prerokovali ďalší postup voči Iránu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu včera oznámila, že Irán nevyhovel požiadavke BR OSN na zastavenie obohacovania uránu.

V austrálskom Sydney druhý deň pokračujú demonštrácie proti americkej zahraničnej politike - pri príležitosti návštevy amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Dnes polícia zatkla už dve účastníčky, včera siedmich spomedzi asi 200 demonštrantov.


Austrálsky premiér John Howard vyhlásil, že Spojené štáty sa môžu v Iraku naďalej spoliehať na pomoc jeho vlády. Zároveň odmietol skoré stiahnutie austrálskych vojakov z Iraku.


Britský princ Harry bude slúžiť v Iraku ako vôbec prvý člen kráľovskej rodiny v aktívnej službe po 25 rokoch. Posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorého poslali do "prvých línií", bol princ Andrew.

Občania nesúhlasia so zámermi vlády v zdravotníctve. Väčšina Slovákov je za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne. Viac ako polovica opýtaných tiež nesúhlasí so zámerom vlády zakázať zdravotným poisťovniam dosahovanie zisku.

Všetky doterajšie vyšetrenia vzoriek vody v Slovenskom raji na zvýšený výskyt ortuti boli negatívne. Nepotvrdila sa tak hrozba anonymu, ktorý v liste riaditeľovi Správy Národného parku Slovenský raj oznámil vyliatie ortuti do potoka Veľká Biela voda. O ďalšom postupe a rozsahu opatrení rozhodne krízový štáb obvodu Spišská Nová Ves na zasadnutí dnes napoludnie.

Slovenské bežkyne na lyžiach Procházková s Garajovou postúpili do finále tímšprintu žien voľnou technikou na 2x3x1200 m na MS v Sappore. V prvom semifinále obsadili skvelé tretie miesto.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vo včerajšom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Tour Dubai prehrala za 142 minút s držiteľkou voľnej karty Francúzkou Amélie Mauresmovou 3:6, 6:3, 4:6.

**************
Polooblačno až oblačno. Ráno a predpoludním v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe a miestami aj na východe okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st.
Slabý premenlivý, na východe severný vietor 3 až 6 m/s